Składniki:
- 0,5 kg moreli
-100 g cukru
- 50 ml sherry
-1 l wody
-świeże wiśnie
- 5 jajek
-2,5 łyżki mąki tortowej
-2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
-5 łyżek cukru pudru
- 2łyżki herbaty
- wódka wiśniowa
- bratki do przystrojenia
- wiśnie w słoiku z ogonkami
- 2 tabliczki czekolady
- masło
- 3 łyżki kakao
-1l śmietany 36%
- 3 łyżki miody akacjowego
Nagrzej piekarnik do 200 C. Najpierw ubijaj białka w robocie, dodaj cukier puder i kakao. Wmieszaj ręcznie po trochu mąkę i żółtka. Piecz biszkopt przez ok 15 min sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Wystudź biszkopt. Rozpuść cukier z odrobiną wody, dodaj morele i smaż przez chwile pod przykryciem, następnie dodaj sherry , smaż bez przykrycia aż wszystko zgęstnieje. Na końcu dodaj świeże wiśnie i zmiksuj, pozostaw do ostygnięcia . Ubij śmietanę z miodem akacjowym na sztywno. Zaparz herbatę dodaj do niej wódki wiśniowej. Rozpuść czekoladę z odrobiną śmietany i masła. Składamy tort według uznania z przygotowanych komponentów. Dekorujemy.