Ceviche z dorsza:
- świeża kolendra
-filet z dorsza
- limonka
-sól
- pieprz
Dorsza pokrój kostkę, dodaj posiekaną kolendrę sok z limonki, sól i pieprz do smaku. Wszystko delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut. Przełóż do miseczki i posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Tortilla z kurczakiem:
- 1 pierś kurczaka
-garść fasoli czerwonej z puszki
-garść fasoli białej z puszki
-garść kukurydzy konserwowej
- sól
- pieprz
- szklanka mąki kukurydzianej
- pół szklanki mąki pszennej
Mąkę pszenną i kukurydzianą zmieszaj z wodą i wymieszaj ciasto.Z ciasta uformuj 2 placki na tortille i usmaż na suchej patelni. Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie z solą i pieprzem. Wrzuć składniki między 2 placki – (porwaną pierś z kurczaka, kukurydzę i fasolę). Gotowe
Ziemniak z twarogiem:
-1 ziemniak
-Twaróg do sernika ok 3 łyżki
-Szczypiorek
-Sól, pieprz
-Szczawik zajęczy
-Łyżka oleju
Ziemniak nasmaruj olejem, solą i pieprzem, wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz go 20-30 minut, najlepiej do miękkości. Serek dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek posiekany, zmieszaj. Wyciągnij ziemniaka z piekarnika, przekrój i nałóż do niego serek, na koniec posyp szczawikiem zajęczym.
Ziemniaki curry:
-Żółta pasta curry
-2 ziemniaki
-Jajko
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-Sól, pieprz
-olej
-Jogurt naturalny
-Czosnek
Ziemniaki nasmaruj olejem, solą i pieprzem, wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz je 20-30 minut, najlepiej do miękkości. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, mąkę kukurydzianą, pastę curry (łyżkę), całą masę wymieszaj ,uformuj kulki i usmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Do jogurtu dodaj przeciśnięty czosnek (ząbek), dopraw solą i pieprzem. Sos podawaj z ziemniakami
Krewetki w cieście
-2 krewetki
-Szklanka mąki kukurydzianej
-Szklanka mąki ziemniaczanej
-2 szklanki mąki pszennej
-Sól, pieprz
-Masło orzechowe
-Sos rybny
-Pół limonki
-Pół łyżki cukru
-2 jajka
Ciasto: Wymieszaj 3 rodzaje mąki ze sobą, dodaj jajka, dolej wody do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, dopraw solą i pieprzem. W tym cieście zamocz wyczyszczone krewetki, następnie usmaż je na głębokim tłuszczu. Łyżkę masła orzechowego zmieszaj z łyżką sosu rybnego, dodaj cukier i sok z limonki, wymieszaj wszystko. Krewetki podawaj z sosem
Dorsz w liściu bananowca:
-Liść bananowca
-Filet z dorsza
-Smoczy owoc
-Szklanka mąki kukurydzianej
-Szklanka mąki ziemniaczanej
-2 szklanki mąki pszennej
-Sól, pieprz
-2 jajka
Ciasto: Wymieszaj 3 rodzaje mąki ze sobą, dodaj jajka, dolej wody do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, dopraw solą i pieprzem. W liść bananowca włóż posiekanego surowego dorsza, smoczy owoc w kawałkach i polej ciastem, zawiń liścia i upiecz w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni, piecz 20 minut. Gotowe
Sajgonki
-2 papiery ryżowe
-2 garści mięsa wieprzowego
-Garść makaronu ryżowego
-Pół cebuli
-2 łyżki sosu rybnego
-Garść kiełków słonecznika
-Sól, pieprz
-2 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki wody
-Pół limonki
Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Mięso zmieszaj z posiekaną cebulą, sosem rybnym, kiełkami, makaronem posiekanym, dopraw solą i pieprzem. Zawiń w zwilżony wodą papier ryżowy. Sajgonki smaż na głębokim oleju, aż się zarumienią. Z sosu sojowego, wody, soku z limonki zrób sos, podawaj z sajgonkami.