Krzysztof Bigus
Perliczka z topinamburem:
-perliczka
-0,5 kg topinamburu
- 2 jabłka
-2 cebule czerwone
- szałwia
-oliwa
- 1 kostka mała
-sól
-pieprz
-szklanka cydru
- 1 por
- 1 seler
-3 łyżki mąki pszennej
- łyżka octu jabłkowego
– endywia do dekoracji
– olej 500 ml
Perliczkę wyczyść następnie natrzyj solą, oliwą i pieprzem. Topinambur, cebule i jabłko obierz. Cebule podsmaż na maśle, dodaj pokrojone topinambury, szałwie i jabłko, następnie nadziej perliczkę. Na perliczkę połóż kawałek masła i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 C przez 45 minut, polewając co 5 minut wytopionym tłuszczem. Pora pokrój i podgotuj w cydrze. Seler pokrój w kształcie frytek obtocz w mące z solą i pieprzem, usmaż na głębokim tłuszczu. Kawałki perliczki smaż na patelni, dodaj cebuli, trochę cydru, octu. Przecedź następnie zagęść zimnym masłem. Wszystko składniki wyłóż na półmisek przystrój szałwią i endywią. Smacznego.