Krzysztof Bigus - Perliczka z topinamburem:

_JW_7449Krzysztof 3A.jpg
_JW_7449Krzysztof 3A.jpg

Krzysztof Bigus

Perliczka z topinamburem:

-perliczka

-0,5 kg topinamburu

- 2 jabłka

-2 cebule czerwone

- szałwia

-oliwa

- 1 kostka mała

-sól

-pieprz

-szklanka cydru

- 1 por

- 1 seler

-3 łyżki mąki pszennej

- łyżka octu jabłkowego

– endywia do dekoracji

– olej 500 ml

Perliczkę wyczyść następnie natrzyj solą, oliwą i pieprzem. Topinambur, cebule i jabłko obierz. Cebule podsmaż na maśle, dodaj pokrojone topinambury, szałwie i jabłko, następnie nadziej perliczkę. Na perliczkę połóż kawałek masła i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 C przez 45 minut, polewając co 5 minut wytopionym tłuszczem. Pora pokrój i podgotuj w cydrze. Seler pokrój w kształcie frytek obtocz w mące z solą i pieprzem, usmaż na głębokim tłuszczu. Kawałki perliczki smaż na patelni, dodaj cebuli, trochę cydru, octu. Przecedź następnie zagęść zimnym masłem. Wszystko składniki wyłóż na półmisek przystrój szałwią i endywią. Smacznego.

podziel się:

Pozostałe wiadomości