Makaron
-130 g mąki sakuliny
-130g mąki pszennej
-2 jajka
-3 żółtka
Wyrób wszystkie składniki w robocie. Zostaw ciasto do odpoczęcia. Rozwałkuj cienko makaron i wytnij ładne kółka. Gotuj w osolonym wrzątku, aż będzie al dente.
Sos
-7 kurzych skrzydełek
-pół czerwonej cebuli
-200 ml bulionu drobiowego
-200 ml cydru
-1 topinambur
-2 łyżki tłuszczu z gęsi
-200 ml śmietany
W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone skrzydełka i pokrojoną cebule . Smaż aż spod garnka się przyrumieni, następnie wlej pół litra wody, cydr, bulion. Zredukuj sos tak aby zgęstniał, następnie go przecedź. Zagotuj sos dodaj śmietanę i gotuj przez chwile.
Dodatki
-3 ząbki czosnku
-Garść pietruszki
-Pół cytryny
-200g boczniaków
-200g kurek
-300g topinamburu
-1 homar
-foie gras
Usmaż foie gras, połóż ją na ścierce do odcieknięcia z tłuszczu, zostaw tłuszcz wytopiony z niej.
Zagotuj duży gar z wodą, dodaj sól, 3 ząbki czosnku, garść natki z pietruszki i cytrynę. Jak woda się będzie mocno gotowała wrzuć homara. Gotuj 6 minut, po tym czasie wyciągnij homara i wrzuć go do wody z lodem. Wyciągnij mięso z homara, pokrój .
Topinambur wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut.
Obsmaż grzyby, upieczony topinambur i homara na tłuszczu z foie gras, odsącz wszystko z tłuszczu.
Wrzuć wszystkie składniki na patelnię (makaron również) podlej sosem i podgrzej. Wyłóż na talerz dekorując świeżą pietruszką