Krzysztof Bigus - mus, tarta, tort

_JW_9693Krzysiek 10A.jpg
_JW_9693Krzysiek 10A.jpg

Podstawa do deserów awokado

-3 awokado

-2 limonki

-2 mandarynki

Wyciśnij sok z limonek, mandarynek. Przekrój awokado wyciągnij pestkę, wyciągnij ze skórki, pokrój, daj do soku z cytrusów. Jedną skórkę z awokado zostaw do musu.

Tarta

-150 g mąki

-50 g cukru pudru

-75 g masła

-1 żółtko

-1 smoczy owoc

-puszka mleka kokosowego

-2 szklanki śmietany 36%

-1 szklanka cukru

-1 garść maltodekstryny

-3 łyżki miodu

-2 łyżki masła

Z mąki, cukru, masła i żółtka ugnieć ciasto kruche, zostaw w lodówce na 10 minut. Po wyciągnięciu rozwałkuj ułóż w foremkach, ponakłuwaj i wsadź do lodówki na kolejne 10 minut. Po wyciągnięciu upiecz w 180 C przez 12 minut.

Mleko kokosowe, 1 szklankę śmietany i miód spień. Na patelni rozpuść cukier, smaż aż nabierze brązowego koloru, daj masło i szklankę śmietany. Zmieszaj malto z łyżką toffi.

Nałóż masę kokosową, 2 plasterki awokado, 2 plasterki smoczego owocu, 2 listki mięty posyp pudrem toffi .

Tort

-5 jajek

-5 łyżek cukru pudru

-2,5 łyżki mąki tortowej

-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

-łyżka miodu

-1 storczyk

Ubij białka z cukrem pudrem na sztywną masę. Wmieszaj żółtka, a następnie mąkę. Piecz w 180 C przez 22 minuty,

Zrób poncz 5 łyżek soku z zalewy awokado, likieru kokosowego i łyżki miodu. Rozpuść białą czekoladę. Zmiksuj 4 plasterki awokado. Nasącz biszkopt ponczem. Przekładaj biszkopt plasterkami awokado. Na górę daj masę z awokado Polej białą czekoladą i daj storczyka.

Mus

-2 kawałki mango

-100 ml śmietany 36%

-5 łyżek likieru kokosowego

-1 kumkwat

-2 listki mięty

Zmiksuj 1 awokado z likierem kokosowym , śmietaną i mango. Podawaj w skórce z awokado z kumkwatem i listkami mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości