Kaczka z solirodem
-Pierś kaczki
-80g masła
-garść szałwii
- sól, pieprz
-garść solirodu
-100g wiśni
-100 ml alkoholu(wódka,wiśniówka)
-3 goździki, 1 gwiazdka anyżu
-2 łyżki miodu
-liść pachnotki
-200 g czekolady mlecznej
Pierś kaczki natnij skórę, smaż od strony skóry aż się zrumieni następnie obróć, smaż jeszcze chwile. Dodaj na patelnie 50g masła, szałwie, sól i pieprz. Polewaj ciągle masłem przez 5 minut. Wrzuć do piekarnika i piecz w 200 C przez 8 minut. Wyciągnij aby odpoczęła. Soliród usmaż na maśle z odrobiną pieprzu. Wrzuć wiśnie na patelnie, dodaj goździki, anyż. Następnie dolej alkoholu i podpal. Po odparowaniu alkoholu, zmiksuj wiśnie przecedź dodaj miodu i zagęść masłem.Wyłóż na talerz kaczkę obok połóż soliród i polej sosem.
Tarta z czekoladą
-300g mąki
-150 g masła
-100g cukru pudru
-3 żółtka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej
-0,5 l mleka
-2 garście orzechów laskowych
-maliny
-2 listki pachnotki,
Z mąki, masła i cukru pudru ugnieć ciasto, następnie wsadź na 10 minut do lodówki. Wyciągnij ciasto rozwałkój przełóż do formy i ponakłuwaj. Wstaw do lodówki na kolejne 10 minut. Upiecz w 180 C aż się przyrumieni. Z żółtek, 100 ml mleka, 2 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej utwórz masę. Zagotuj mleko dodaj utworzoną wcześniej masę, ciągle mieszaj aż do zagotowania dodaj czekoladę. Upraż w piekarniku orzechy laskowe, następnie zmiel. Do ostudzonych tarty nałóż krem i posyp orzechami. Na końcu udekoruj liściem pachnotki i malinami.