Krzysztof Bigus Menu urodzinowe

_JW_9305Krzysiek 6B.jpg
_JW_9305Krzysiek 6B.jpg

Kaczka z solirodem

-Pierś kaczki

-80g masła

-garść szałwii

- sól, pieprz

-garść solirodu

-100g wiśni

-100 ml alkoholu(wódka,wiśniówka)

-3 goździki, 1 gwiazdka anyżu

-2 łyżki miodu

-liść pachnotki

-200 g czekolady mlecznej

Pierś kaczki natnij skórę, smaż od strony skóry aż się zrumieni następnie obróć, smaż jeszcze chwile. Dodaj na patelnie 50g masła, szałwie, sól i pieprz. Polewaj ciągle masłem przez 5 minut. Wrzuć do piekarnika i piecz w 200 C przez 8 minut. Wyciągnij aby odpoczęła. Soliród usmaż na maśle z odrobiną pieprzu. Wrzuć wiśnie na patelnie, dodaj goździki, anyż. Następnie dolej alkoholu i podpal. Po odparowaniu alkoholu, zmiksuj wiśnie przecedź dodaj miodu i zagęść masłem.Wyłóż na talerz kaczkę obok połóż soliród i polej sosem.

Tarta z czekoladą

-300g mąki

-150 g masła

-100g cukru pudru

-3 żółtka

-2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

-0,5 l mleka

-2 garście orzechów laskowych

-maliny

-2 listki pachnotki,

Z mąki, masła i cukru pudru ugnieć ciasto, następnie wsadź na 10 minut do lodówki. Wyciągnij ciasto rozwałkój przełóż do formy i ponakłuwaj. Wstaw do lodówki na kolejne 10 minut. Upiecz w 180 C aż się przyrumieni. Z żółtek, 100 ml mleka, 2 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej utwórz masę. Zagotuj mleko dodaj utworzoną wcześniej masę, ciągle mieszaj aż do zagotowania dodaj czekoladę. Upraż w piekarniku orzechy laskowe, następnie zmiel. Do ostudzonych tarty nałóż krem i posyp orzechami. Na końcu udekoruj liściem pachnotki i malinami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości