-0,5 kg batatów
-0,5 kg topinamburu
-0,5 kg grzybów maitake
-sól
-pieprz
-1 l mleka
-0,5 kg jelenia
-listki szczawiku do przystrojenia
-natka pietruszki
-2 łyżki oleju z pestek winogron
-1 kostka masła
-cebula 100g
Ugotuj bataty w osolonej wodzie, a topinambur w mleku. Jelenia zamarynuj w oliwie z pestek winogron i pietruszce. Usmaż cebulkę na maśle klarowanym następnie dodaj grzyby maitake dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwile. Jelenia usmaż na patelni dodaj masło i ciągle polewaj go masłem. Pózniej odstaw jelenia do odpoczęcia na ścierce. Zmiksuj topinambur na puree dopraw solą, pieprzem i masłem. Z batatów wytnij ładne kółeczka. Jelenia pokrój na kawałki. Złóż ładnie talerz
podziel się: