Krzysztof Bigus Jeleń z puree z topinamburu z grzybami maitake i batatami

_5JW7813Krzysiek 7A.jpg
_5JW7813Krzysiek 7A.jpg

-0,5 kg batatów

-0,5 kg topinamburu

-0,5 kg grzybów maitake

-sól

-pieprz

-1 l mleka

-0,5 kg jelenia

-listki szczawiku do przystrojenia

-natka pietruszki

-2 łyżki oleju z pestek winogron

-1 kostka masła

-cebula 100g

Ugotuj bataty w osolonej wodzie, a topinambur w mleku. Jelenia zamarynuj w oliwie z pestek winogron i pietruszce. Usmaż cebulkę na maśle klarowanym następnie dodaj grzyby maitake dopraw solą i pieprzem, smaż przez chwile. Jelenia usmaż na patelni dodaj masło i ciągle polewaj go masłem. Pózniej odstaw jelenia do odpoczęcia na ścierce. Zmiksuj topinambur na puree dopraw solą, pieprzem i masłem. Z batatów wytnij ładne kółeczka. Jelenia pokrój na kawałki. Złóż ładnie talerz

podziel się:

Pozostałe wiadomości