Krzysiek Bigus: Bułki nam z jagnięciną

1j2a9141nataliamrozed_42655121280_o.jpg
1j2a9141nataliamrozed_42655121280_o.jpg

-300 g mąki do chleba

-łyżeczka drożdży

-100 ml mleka

-łyżeczka cukru, 2 szczypty soli

-garść kolendry

-pieczarki

-pół litra oleju

-300 g jagnięciny(np.łopatka,udziec,comber)

-300 ml jogurtu naturalnego

-300 ml creme fraiche

-przyprawa garam masala

-świeży galangal

-4 ząbki czosnku

-szczypta ostrej papryki

-pół łyżeczki pieprzu

-duża szczypta soli

-bulwa lotosu, bazylia anyżowa

-jajko 2 żółtka

-pół limonki,

Przygotuj zaczyn na bułki Nam z drożdży, łyżki mąki, cukru, mleka ciepłego. Odczekaj chwilę, następnie wymieszaj to z resztą mąki, jajkiem i 2 szczyptami soli, zrób kulki o średnicy 5 cm i odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozpłaszcz chlebki, dodaj na nie posiekane pieczarki i kolendrę oraz skrop olejem, wrzuć szybko do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na gołą blachę i piecz do zrumienienia. Chlebki gotowe

Marynata na jagnięcinę: jogurt,creme fraiche, łyżeczka garam masala, zmiażdżone ząbki czosnku, pół garści posiekanej kolendry, papryka chili, pieprz i sól zmieszaj razem .

Wrzuć jagnięcinie pokrojoną w plastry do marynaty i potrzymaj przez chwile. Następnie podsmaż ją na patelni , następnie wsadź na chwile do piekarnika. Wyciągnij i odstaw do odpoczęcia , pokrój.

Usmaż na patelni plastry lotosu.

Zrób majonez z żółtek ,oleju, świeżej bazylii anyżowej, kolendry soli i pieprzu.

Wyłóż składniki na talerz wg własnego uznania, gotowe.

podziel się:

Pozostałe wiadomości