-300 g mąki do chleba
-łyżeczka drożdży
-100 ml mleka
-łyżeczka cukru, 2 szczypty soli
-garść kolendry
-pieczarki
-pół litra oleju
-300 g jagnięciny(np.łopatka,udziec,comber)
-300 ml jogurtu naturalnego
-300 ml creme fraiche
-przyprawa garam masala
-świeży galangal
-4 ząbki czosnku
-szczypta ostrej papryki
-pół łyżeczki pieprzu
-duża szczypta soli
-bulwa lotosu, bazylia anyżowa
-jajko 2 żółtka
-pół limonki,
Przygotuj zaczyn na bułki Nam z drożdży, łyżki mąki, cukru, mleka ciepłego. Odczekaj chwilę, następnie wymieszaj to z resztą mąki, jajkiem i 2 szczyptami soli, zrób kulki o średnicy 5 cm i odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozpłaszcz chlebki, dodaj na nie posiekane pieczarki i kolendrę oraz skrop olejem, wrzuć szybko do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na gołą blachę i piecz do zrumienienia. Chlebki gotowe
Marynata na jagnięcinę: jogurt,creme fraiche, łyżeczka garam masala, zmiażdżone ząbki czosnku, pół garści posiekanej kolendry, papryka chili, pieprz i sól zmieszaj razem .
Wrzuć jagnięcinie pokrojoną w plastry do marynaty i potrzymaj przez chwile. Następnie podsmaż ją na patelni , następnie wsadź na chwile do piekarnika. Wyciągnij i odstaw do odpoczęcia , pokrój.
Usmaż na patelni plastry lotosu.
Zrób majonez z żółtek ,oleju, świeżej bazylii anyżowej, kolendry soli i pieprzu.
Wyłóż składniki na talerz wg własnego uznania, gotowe.