Placuszki cukiniowe z sosem pomidorowym
Składniki: 1 cukinia 1/2 ziemniaka 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 pomidor gruby plaster boczku 1 gałązka rozmarynu świeża bazylia, tymianek, natka pietruszki czosnek granulowany, sól, pieprz, papryka słodka mielona oliwa do smażenia
Przygotowanie: Cukinię oraz obranego ziemniaka trzemy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę, sól, grubo mielony pieprz i posiekaną gałązkę rozmarynu. Całość mieszamy, przy pomocy łyżki nakładamy masę na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażymy placki z obu stron. Pomidora sparzamy wrzątkiem, przekrajamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kawałki i smażymy na oliwie do czasu, aż rozpadnie się na pulpę. Przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i papryką, a następnie blendujemy na gładki sos. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na chrupiąco na rozgrzanej, suchej patelni.Prezentacja: Placuszki wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy skwarkami z boczku. Dekorujemy świeżymi ziołami.