Klaudia Budny: Puszkowe chilli con carne, Ananasy w cieście i koktajl z owoców

Klaudia Budny: Puszkowe chilli con carne
Klaudia Budny: Puszkowe chilli con carne

Puszkowe chilli con carne

Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy 2 puszki gulaszu angielskiego 2 puszki pomidorów 2 ostre papryczki z puszki sól, pieprz czarny 1 szczypta cukru kilka gałązek świeżej bazylii

Przygotowanie: Pomidory z puszki kroimy i wkładamy do garnka razem z odcedzonymi z zalewy fasolą i kukurydzą. Gulasz kroimy i podsmażamy na patelni bez tłuszczu, a następnie przekładamy do garnka z fasolą i kukurydzą. Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, pod koniec gotowania dodajemy paprykę oraz posiekaną bazylię.Prezentacja: Danie podajemy w głębokim talerzu.

Ananasy w cieście i koktajl z owoców

Składniki: puszka ananasów w plastrach puszka truskawek puszka porzeczek 2 jajka mąka masło klarowane do smażenia 1 szczypta soli

Przygotowanie: Jajka mieszamy z mąką i wodą w takiej ilości, aby uzyskać ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Dodajemy szczyptę soli. Na rozgrzanej patelni topimy masło klarowane. W cieście zanurzamy krążki ananasa i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i zachowujemy w cieple. Truskawki i porzeczki miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Prezentacja: Ciepłe krążki ananasa wykładamy na talerz i dekorujemy sosem z owoców. Podajemy z koktajlem owocowym.

Koktajl

Składniki: owoce z puszki: ananasy, brzoskwinie, truskawki, porzeczki, mandarynki, liczi mleko kokosowe

Przygotowanie: Owoce miksujemy w dowolnych proporcjach i łączymy z mlekiem kokosowym do smaku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości