Polędwiczka wieprzowa duszona w cydrze purée z białych warzyw, marchewka glazurowana
Składniki:
300g polędwiczki wieprzowej 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu wielokwiatowego + 1 łyżeczka 1 posiekany ząbek czosnku 1+1 gałązka świeżego rozmarynu 3 średnie ziemniaki 0,5 średniej wielkości selera 1 duża pietruszka (korzeń) 3 młode marchewki ½ obranego i pokrojonego jabłka 200 ml cydru 1 łyżka masła sól pieprz czarny grubomielony 10 ziaren pieprzu zielonego 1 łyżeczka cukier 1 szczypta gałka muszkatołowa 1 szczypta czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:Wykonanie purée: Ziemniaki, seler i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w dużą kostkę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Gotujemy, aż zmiękną i odcedzamy. Blendujemy dodając dużą łyżkę masła i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wykonanie polędwiczki wieprzowej i sosu: Dzień wcześniej sporządzamy marynatę z musztardy, miodu, czosnku, rozmarynu, soli i czarnego pieprzu. Mięso nacieramy, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień obsmażamy mięso ze wszystkich stron na oleju lub oliwie tak, aby się zrumieniło. Zalewamy cydrem, dodajemy kilka listków rozmarynu, zielony pieprz i pokrojone jabłko. Po 5 minutach przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut.
Wykonanie marchewki:
Marchew obieramy, kroimy według uznania, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy na półmiękko. Odlewamy wodę dodajemy trochę masła, łyżeczkę miodu i szczyptę granulowanego czosnku.
PrezentacjaNa środku talerza wykładamy purée z białych warzyw, a na nie pokrojoną w grube plastry polędwiczkę. Z boku talerza układamy duszoną marchew a całość skrapiamy sosem.