Jabłkowe polędwiczki
Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 duże pokrojone jabłka 2 cebule 3 ząbki czosnku kalafior 125 ml + 100 ml białego wytrawnego wina orzeszki pinii 1 łyżka masła olej do smażenia suszony rozmaryn sól, pieprz musztarda
Przygotowanie: Polędwiczkę obieramy z błon, nacinamy tak, aby była płaska i smarujemy odrobiną musztardy. Przygotowujemy farsz – 1 cebulę szklimy z ząbkiem czosnku na maśle, dodajemy jedno pokrojone jabłko, wino i dusimy - aż wino odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Tak przygotowany farsz wykładamy na polędwiczkę i zawijamy zabezpieczając sznurkiem. Polędwiczkę mocno obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, dodajemy wino, rozmaryn, pieprz i dusimy ok. 15 minut. Polędwiczkę wyjmujemy i odkładamy na bok. Na patelnię po smażeniu polędwiczki wkładamy 1 pokrojone jabłko i dusimy, aż zmięknie, podlewając winem i wodą. Pozostałą cebulę z czosnkiem szklimy i dodajemy 2 jabłka. Podlewamy winem, dodajemy rozmaryn i pieprz. Kiedy całość zmięknie dodajemy łyżkę masła. Kalafior gotujemy i dodajemy go do jabłek, doprawiamy do smaku i miksujemy.