Klaudia Budny: Eklery z kremem pomarańczowym i lukrem różanym

Klaudia Budny: Eklery z kremem pomarańczowym i lukrem różanym
Klaudia Budny: Eklery z kremem pomarańczowym i lukrem różanym

Eklery z kremem pomarańczowym i lukrem różanym

Ciasto ptysiowe Składniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.

Krem

Składniki: 200 ml śmietany 36% 200 ml serka mascarpone 50 ml rumu skórka z pomarańczy

Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie miksujemy z serkiem mascarpone i rumem. Pod koniec miksowania dodajemy skórkę z pomarańczy.

Glazura:

Składniki: 100 ml wody różanej 200 g cukru pudru

Wodę różaną doprowadzamy do delikatnego wrzenia, powoli dodajemy cukier, mieszamy dokładnie i odstawiamy, aby zgęstniał. Prezentacja: Eklery nadziewamy kremem i dekorujemy glazurą różaną.

podziel się:

Pozostałe wiadomości