Langustynki faszerowane z majonezem langustynkowym
Składniki: 5 langustynek 500 ml oleju 2 żółtka 1 łyżka musztardy ocet winny sól, pieprz natka pietruszki.
Przygotowanie i prezentacja: Szczypce i skorupki dwóch langustynek wkładamy do garnka, zalewamy olejem i smażymy przez około 20 minut. Następnie studzimy olej i pozbywamy się z niego skorupek. 2 żółtka, łyżkę musztardy mieszamy energicznie rózgą i dodajemy do nich stopniowo wystudzony olej langustynkowy. Cały czas mieszamy aż uzyskamy konsystencję gęstego majonezu. Następnie dodajemy odrobinę octu winnego, sól, pieprz, natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Do wrzącej wody wrzucamy całe langustynki i gotujemy około 3 minuty. Przecinamy langustynki i wyjmujemy z nich mięso. W miseczce mieszamy mięso z langustynki z majonezem i wkładamy do skorupek. Dodatkowo podajemy majonez w osobnym naczyniu.