Kinga Paruzel: Torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami

Kinga Paruzel: Torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami
Kinga Paruzel: Torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami

Deser: Torciki bezowe z winnym kisielem i advocatem z borówkami

Bezy: 4 białka 200g cukru pudru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego

Piekarnik nastawić na 180C, na papierze do pieczenie odrysować 4 okręgi o średnicy około 10 cm. Białka ubić z odrobina soli na sztywna pianę, powoli dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Przygotowaną masę wyłożyć na odrysowane okręgi. Umieścić blachę w piekarniku. Od razu zmniejszyć temp do 150C i piec bezy 30 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezy jeszcze kolejne 30 min. W tym czasie nie otwierać piekarnika!

Krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany 36% kilka kropli soku z cytryny 1 płaska łyżeczka startej skórki z cytryny szczypta startej skórki z limonki 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką z cytryny i limonki, dodać kilka łyżek ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Krem powinien być delikatnie słodki z wyczuwalną nutą cytryny.

Kisiel z wina i dodatkiok. 150 ml półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ½ szklanki borówki 100 ml advocatu świeża mięta do dekoracji

Wino zagotować, dodać miód. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną z odrobina wody, dodać do ciepłego wina. Mieszać wino aż zgęstnieje i powstanie kisiel. Wystudzić. Kiedy kisiel będzie już zimny dodać owoce borówki.

Prezentacja

Torcik z kisielem winnym: Na talerzu układamy krążek bezowy, nakładamy krem tworząc w środku zagłębienie, do którego wkładamy kisiel z borówkami. Nakładamy kolejny krążek bezowy, a na niego krem z mascarpone. Dekorujemy owocami i listkami świeżej mięty.

Torcik z advocatem: Na talerzu układamy krążek bezowy, nakładamy krem tworząc w środku zagłębienie, do którego wlewamy advocat. Wkładamy borówki i przykrywamy krążkiem bezowym. Dekorujemy kremem mascarpone, owocami i listkami świeżej mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości