KINGA PARUZEL Kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi
SKŁADNIKI na 2 porcje:
100 g mąki 50 g zimnego masła 25 g cukru pudru 1 żółtko mała szczypta soli ½ łyżeczki startej skórki z limonki kilka kropli soku z limonki 100 g mascarpone ok. 50 ml schłodzonej śmietany 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru 3 łyżeczki kawioru ½ szklanki jeżyn ½ łyżeczki startej skórki z cytrynySPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąką przesiać, włożyć masło i posiekać nożem. Dodać cukier, 1/2 żółtka, sól, odrobinę skórkę z limonki. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce. Mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem, do uzyskania gładkiego delikatnego kremu. Schłodzić. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Powstałe ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować pozostałym żółtkiem (rozmieszanym z odrobiną wody) i piec w temp 200C ok 10 min. Wystudzić. Na przygotowane, wystudzone ciastka wyłożyć warstwę przygotowanego kremu, następnie kawior i jeżyny. Na koniec delikatnie zetrzeć skórkę z limonki i cytryny.