Danie główne: Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą Kaczka w sosie winnym 2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję) 1 płaska łyżeczka imbiru 1 płaska łyżeczka cynamonu sól, pieprz 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka galaretki z żurawiny odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie) 1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie) Skórę z kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. Obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. Kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 min w temp 180C. Z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. Dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. Gotować aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. Jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.
Kluski z mascarpone200 g mascarpone 1 żółtko około 100 g mąki pszennej sól do smaku
Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo gdyż wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).
Modra kapusta¼ główki czerwonej kapusta 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 mała cebula ½ obranego jabłka 3 śliwki kalifornijskie 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz
Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać ok 100ml wina. Dusić ok 10-15 min. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
Na talerzu ułożyć pokrojony w plastry filet kaczki, kluski oraz kapustę. Całość polać sosem.