Gotowane krewetki i smażone langustynki, z sokiem z cytrusów i natką pietruszki
6 krewetek sól natka pietruszki sok z cytryny 2 łyżki oliwy extra vergine Krewetki gotować przez 40 sekund we wrzącej osolonej wodzie (woda powinna być tak słona jak woda morska). Wyłożyć na talerz skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i posypać natką pietruszki. 6 langustynek 50 ml + 3 łyżki oliwy extra vergine 100 ml soku z pomarańczy 50 ml soku z cytryny sól morska Langustynki wyczyścić przekrawając im pancerze od góry. Ważne jest aby zostawić głowy, gdyż one dla wielu uznawane są przysmak. Langsustynki smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie przez około 2-3 min. Następnie włożyć je do piekarnika z funkcją grill na ok 6-7 min aż lekko się zarumienią z góry. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy, doprawić solą. Sosem polać gotowe langustynki.