Kinga Paruzel
Danie główne: Filet z morszczuka z czarną solą na solirodzie, ze szpinakiem, pomarańczą, sokiem z cytryny i orzeszkami piniowymi
Składniki na 2 porcje: 1 świeży morszczuk 3 garście świeżego szpinaku 1 łyżeczka soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny 100 ml oliwy extra vergine sól, pieprz 1 cała pomarańcza 1 łyżka orzeszków pinii soliród – ok. 300 g sól czarna cząstki cytryny do podania Morszczuka wyfiletować, skórę pozostawić, mięso dokładnie oczyścić z ości. Szpinak zblanszować w odrobinie wody na patelni, odparować, skropić sokiem z pomarańczy, cytryny oraz oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. Pomarańczę wyfiletować (nożem odciąć skórę z albedo tak, aby odsłonić miąższ. Kawałki miąższu – fileciki – wycinać ostrym nożem spomiędzy błon). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić soliród i ok 1 min blanszować. Nie solić, gdyż sam w sobie zawiera dużo soli. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy włożyć filety z morszczuka skórą do dołu. Smażyć ok 2-3 min w zależności od grubości ryby, następnie patelnię zdjąć z ognia i filet przewrócić na druga stronę - zostawić. Soliród ułożyć na talerzu, nałożyć na niego kawałek ryby (skórą do góry), posolić czarną solą. Obok nałożyć szpinak z kawałkami pomarańczy, posypać zarumienionymi orzeszkami pinii. Podawać z cząstkami cytryny.