Kinga Paruzel - Filet z łososia z paprykowo-pomarańczową salsą na ziemniaczanym puree ze skórką pomarańczy i miętą
FILET Z ŁOSOSIA
SKŁADNIKI na 2 porcje
2 filety z łososia po 150 g każdy
2-3 posiekane szalotki
½ cytryny
2 łyżki cukru
Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Tak przygotowanego łososia obłożyć szalotką i posypać cukrem. Wklepać i odstawić na chwilę. Przed przystąpieniem do smażenia ściągnąć z łososia cebulę. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć pokrojoną na cząstki cytrynę oraz łososia - skórą do dołu. Rybę grillować z jednej strony przez około 3 minuty, aż mięso będzie wysmażone do połowy filetu. Przełożyć na drugą stronę, posolić i grillować przez kolejne 2 - 3 minuty w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia ryby.
PUREE ZIEMNIACZANE Z NUTĄ POMARAŃCZY I MIĘTY
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków
Sól, pieprz
50-100 ml śmietany 36%
1 łyżka masła
skórka z jednej pomarańczy
kilka listków świeżej mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować wodę na ciepłym palniku. Ugnieść z dodatkiem masła. Dodać skórkę z pomarańczy i mięte. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na puszystą masę. Połączyć ziemniaki ze śmietaną i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
SALSA Z KOLOROWEJ PAPRYKI
SKŁADNIKI:
1 szalotka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańcza 1 cytryna 1 limonka Olej lub oliwa extra vergine do smażenia Mały kawałeczek (1 cm) świeżego imbiru Miód do smaku sól i pieprz kolendra lub natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pomarańczę, cytrynę i lionkę wyszorować. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć z każdego owocu sok. Na patelni podsmażyć szalotkę - do zeszklenia. Dodać pokrojoną w równą kostkę paprykę i zalać sokiem z cytrusów. Dusić pod przykryciem kilka minut, pod koniec dodać miód, skórkę z pomarańczy oraz imbir. Zredukować powstałą salsę. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dosłodzić (miodem) do smaku, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Prezentacja:
Na talerz w punkcie centralnym umieścić puree ziemniaczane, na nie wyłożyć łososia i ozdobić salsą paprykową-pomarańczową. Dekorować świeżymi ziołami.