Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków

Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków
Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków

Kinga Paruzel – Comber w sosie winno - miodowym na płatach lasagne , carpaccio z buraków

TO DANIE POLECAJĄ JURORZY MASTERCHEF!

SKŁADNIKI:

1 comber z królika

50 g wędzonej słoniny

1 spora cebula

białe wino

ziele angielskie

liść laurowy

kilka liści szałwi

5 prawdziwków

1 mały seler

1 łyżka masła

mąka

olej do smażenia

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Comber z królika pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w niewielkiej ilości mąki.

Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju oraz jedną łyżkę masła. Wrzucić szałwię i przez 1 minut smażyć. Następnie dodać mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron (po ok. 1,5 minuty z każdej strony).

Zawartość patelni przełożyć do rondla. Dodać pokrojoną w kosteczkę słoninę, pokrojoną cebulę, seler, prawdziwki, ziele angielskie, złamany na pół liść laurowy, a następnie całość zalać winem i dusić ok 45min., aż mięso będzie kruche.

Przyprawić solą i pieprzem oraz odrobiną miodu.

Carpaccio z buraków

4 buraki

1 pomarańcza

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Buraki ugotować w gorącej osolonej wodzie. Wystudzić.

Sok z pomarańczy, oliwę, miód i sól dokładnie wymieszać.

Buraka pokroić na cienkie plasterki i polać dressingiem z pomarańczy.

Płaty lasagne pokroić w paski i ugotować, jak zwykły makaron.

Na talerzu ułożyć makaron. Poukładać na nim kawałki królika i polać sosem. Obok wyłożyć Carpaccio z buraków, a na nim poukładać prawdziwki wyciągnięte z sosu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości