Bakłażan faszerowany pomidorami i anchois, z kruszonką z bułki tartej, czosnku i pietruszki
1 nieduży bakłażan 3 pomidory 1 mała szalotka 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz 100 ml oliwy extra vergine kilka filetów sardeli (anchois) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kawałek bagietki ½ pomidora sól morska w płatkach Piekarnik nagrzać do temp 180C. Bakłażana pokroić w plastry i posolić. Pomidory wyfiletować (pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne), miąższ pokroić w kostkę i podsmażyć z szalotką, 2 ząbkami czosnku i liściem laurowym. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Bakłażany podsmażyć z na rozgrzanej na patelni oliwie do zarumienienia. Na podsmażone bakłażany wyłożyć pomidory, następnie jeden filecik anchois. Posypać bułką tartą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Zapiekać przez 10 min w nagrzanym piekarniku. Podawać z gorącymi grzankami z bagietki (Bagietkę pokroić na kawałki zapiec w piekarniku aż się zrumienią. Gorące natrzeć przepołowionym pomidorem i posypać solą morską w płatkach).