Trufle
Składniki:
400 g czekolady gorzkiej 70% 400 ml śmietanki 30% 100 g masła 150 g orzechów pekan cukier na karmel likier pomarańczowy skórka pomarańczowa maliny płatki migdałów kakao kawa rozpuszczalna
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem i śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, masę dzielimy do 3 misek.
Do pierwszej miski dodajemy orzechy pekan (na suchą patelnię wsypujemy cukier i topimy go na bursztynowy karmel. Wrzucamy orzechy, obtaczamy je karmelem ze wszystkich stron i przekładamy na deseczkę. Kiedy karmel zastygnie, całość mielimy w blenderze. Masę wkładamy do zamrażarki aby się schłodziła. Kiedy jest mocno zastygnięta dzielimy na kawałki, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao i kawie, dekorujemy orzechami pekan.
2 miska – zalewamy skórkę pomarańczową likierem pomarańczowym o odparowujemy w rondelku. Po ostygnięciu mieszamy z masą bazową. Dajemy do zastygnięcia, a następnie formujemy kulki. Ozdabiamy skórką pomarańczową
3 smak czekoladek tworzymy obtaczając maliny, do których wkładamy uprażone wcześniej płatki migdałów masa bazową. Następnie ponownie chłodzimy czekoladkę. Można udekorować płatkami migdałów.