Polędwiczka wieprzowa w sosie szałwiowo- jabłkowym z komosą i surówką z jabłka
Surówka
Składniki: 1 jabłko 3 łodygi selera naciowego garść prażonych orzechów włoskich 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz cytryna
Przygotowanie: Jabłka i seler kroimy w podobnej wielkości plasterki lub kostki. Dodajemy posiekaną natkę i orzechy, łączymy śmietanę z jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Komosa
Składniki: komosa miód spadziowy masło sól świeża szałwia
Komosę gotujemy w proporcji 1:1,5 wody z solą i łyżką masła. Po ugotowaniu odstawiamy. Przed podaniem topimy na patelni łyżkę masła i jedną łyżeczkę miodu spadziowego, dodajemy 1 łyżkę posiekanej szałwii. Wkładamy na patelnię komosę i lekko podsmażamy.
Polędwiczka
Składniki: polędwiczka wieprzowa 3 jabłka szynka parmeńska szałwia masło 150 ml wina białego wytrawnego śmietanka 30% sól i pieprz olej do smażenia
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, faszerujemy obranym i pokrojonym jabłkiem, szałwią i szynką parmeńską. Zawijamy, zawiązujemy sznurkiem i obsmażamy z każdej strony na oleju. Polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez 12-15 minut. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażamy 2 jabłka pokrojone w plasterki. Dodajemy 1 łyżkę masła i zalewamy winem. Odparowujemy i dolewamy śmietankę, redukujemy i doprawiamy solą i pieprzem.