Placuszki cukiniowe na chipsach z ziemniaków sos śmietanowo–pomidorowym z boczkiem
Składniki: 1 cukinia 1 jajko 3 łyżki mąki 200 g boczku oliwa do smażenia ½ szklanki śmietany 30% 1 pomidor sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku cukier do smaku
Przygotowanie: Cukinię ścieramy, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, mieszamy i smażymy placki na rozgrzanej oliwie. Pomidora obieramy ze skóry, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. 150 g boczku kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni z gałązką tymianku, dodajemy pokrojonego pomidora i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i redukujemy. Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie plastry, smażymy na głębokim tłuszczu, aby powstały chipsy. Prezentacja: Na talerz wykładamy plastry ziemniaków, placki z cukinii oraz gęsty sos z boczku i pomidora. Do dekoracji możemy użyć również 50 g pokrojonego w cienkie plastry i usmażonego boczku.