Pierś kacza, ravioli z masłem orzechowym z gruszką na maśle, buraczki w occie balsamicznym
Składniki na ciasto pierogowe: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka oliwy sól, ciepła wodaSkładniki na farsz: 100 g sera ricotta 80g masła orzechowego skórka starta z ½ cytryny mała szczypta suszonego rozmarynu sól, pieprzDodatkowo: pierś kaczki ze skórą 1 miękka gruszka 1/2 czerwonej papryczki chilli 50 g masła gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz 1 upieczony w całości burak 1 dojrzałe mango czerwone wytrawne wino oraz ocet balsamiczny w proporcji 1:1 1 łyżeczka miodu rucola lub świeże zioła do dekoracjiPrzygotowanie:
Sporządzamy ravioli: Składniki farszu mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem. Odstawiamy. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto na ravioli, wałkujemy cienko i wykrawamy koła. Nakładamy farsz na połowę z nich, przykrywamy pozostałą częścią wykrojonego ciasta. Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Z chilli usuwamy pestki, kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię z masłem, dodajemy rozmaryn i podsmażamy do czasu, aż gruszka zacznie się lekko rozpadać.
Skórę piersi kaczki nacinamy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy w zimnej patelni, od strony skóry i smażymy na dużym ogniu do czasu, aż część tłuszczu wytopi się. Zmniejszamy natężenie płomienia i przewracamy pierś na drugą stronę. Dodajemy odrobinę masła i smażymy chwilę polewając mięso tłuszczem z piersi. W razie potrzeby dopiekamy mięso w rozgrzanym do 180 ⁰ C piekarniku, przez około 5 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło (ok. 2 minut). Z pieczonego buraka oraz mango wydrążamy kulki (najlepiej przy pomocy wydrążarki). Do rondelka wlewamy wino czerwone oraz ocet balsamiczny, w proporcjach 1:1. Dodajemy buraczane kulki, 1 łyżeczkę miodu i redukujemy do uzyskania gęstego sosu. W razie potrzeby dosładzamy miodem.
Prezentacja: Usmażoną pierś kroimy w plastry. Na talerz wykładamy ugotowane ravioli, polewamy sosem gruszkowo- maślanym, układamy kaczkę i dekorujemy kulkami z buraczka oraz z mango. Posypujemy świeżą rukolą, polewamy sosem winnym.