Ma 29 lat i mieszka w Krakowie. Pracuje jako kupiec dla katarskiej rafinerii.
„Bol Renverse” tradycyjna potrawa z regionu wysp Reunion i Mauritiusa, przepis na 4 duże porcje.
Przygotuj składniki:
Ok 500g polędwiczki z indyka
1 cukinia
1 żółta i 1 czerwona papryka
2 małe marchewki
Niewielka garść pędów bambusa
Garść brązowych pieczarek
1 czerwona cebula pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku
2,5 centymetrowy starty kawałek imbiru
1 jajko na każdą porcję
1/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
Pół szklanki wody
2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
Pieprz do smaku
Olej do smażenia
Biały ryż
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka pokrój na plastry o grubości około 1cm, a warzywom nadaj postać słupków. Jedynie cukinię przekój w poprzek i pokrój ją w półkola.
Gdy skończysz kroić warzywa nastaw ryż.
Olej rozgrzej na patelni, połącz go z łyżką oleju sezamowego. Wymieszaj i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek się zarumieni dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty imbir. Zeszkloną cebulę i czosnek odsuń na brzegi woka i włóż mięso. Podsmaż mięso przez chwilę i zalej sosem sojowym wcześniej wymieszanym z łyżeczką octu i cukru. Do tak przygotowanej bazy dodaj grzyby – ciemne pieczarki potrzebują odrobinę czasu aby zmięknąć i oddać aromat więc je dodaj jako pierwsze. Następnie dodaj wodę i zagotuj.
Teraz przepis należy do Ciebie, jeżeli chcesz aby sos był bardziej warzywny i zawiesisty możesz dodać połowę warzyw, podgotować aż warzywa zmiękną i przejdą do sosu. Po tym, dopiero na koniec dodać resztę aby te pozostały chrupiące. Jeżeli chcesz aby sos był bardziej sojowy, w klimacie azjatyckim i wolisz warzywa w formie chrupkiej to dodaj je wszystkie po dwóch minutach od dodania grzybów.
Niezależnie od tego którą opcję wybierzesz gdy wszystkie warzywa znajdą się już w woku gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Po upływie tego czasu zmieszaj ze sobą 2 łyżki mąki kukurydzianej z 3 łyżkami wody. Dokładnie wymieszaj i dodaj tą zawiesinę do sosu ciągle mieszając zawartość woka. Mąka kukurydziana sprawia że sos staje się bardziej szklisty i zwarty. Gotuj jeszcze chwilę.
Podanie:
Przygotuj miskę i duży talerz.
Usmaż jajko sadzone i włóż je do miski żółtkiem skierowanym do dna. Na jajko nałóż przygotowany wcześniej sos z warzywami i mięsem, dopełnij objętość ryżem. Teraz przykryj miskę talerzem i odwróć konstrukcję do góry dnem, tak aby zawartość miski pojawiła się na talerzu a nasze jajko sadzone znalazło się na górze potrawy.
Tak przygotowany talerz posyp zielonym grubym szczypiorem i udekoruj jadalnymi kwiatami – najlepiej tutaj sprawdzają się małe bratki. Możesz też delikatnie oprószyć talerz grubo zmielonym pieprzem i voila, smacznego!