Steki z żabnicy
Składniki: filet z żabnicy 1 łyżka masła klarowanego oliwa biały pieprz sól sok z cytryny
Przygotowanie: Filet żabnicy kroimy na steki. Doprawiamy białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smażymy na maśle klarowanym z oliwą po 3 minuty z każdej strony.
Policzki z żabnicy
Składniki: policzki z żabnicy masło klarowane 1 łyżka zimnego masła 82% oliwa z oliwek 1 posiekana cebula 150 – 200 ml białego wina natka pietruszki sól, biały pieprz
Przygotowanie: Policzki smażymy na maśle klarowanym z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wsypujemy cebulkę, po 3 minutach ściągamy policzki. Dodajemy wino i czekamy, aż się zredukuje. Ściągamy z ognia i zagęszczamy zimnym masłem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy z policzkami.
Fileciki z żabnicy w szynce parmeńskiej
Składniki: 1 filet z żabnicy plastry szynka parmeńska zielony pieprz 1+1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek ½ małego kalafiora
Przygotowanie i prezentacja: Z fileta wykrawamy małe fileciki. Doprawiamy zielonym pieprzem i zawijamy w szynkę parmeńską – nie solimy. Smażymy na klarowanym maśle z oliwą, po minucie z każdej strony. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Podajemy z podsmażonymi na maśle różyczkami kalafiora.