Miłosz Wyrwicz – Karp z lekką salsą, papryką i grejpfrutowym dressingiem
Zdaniem jurorów MasterChef jest to perfekcyjne danie!
SKŁADNIKI:
filet z karpia ze skórą
pęczek kolendry
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
grejpfrut
ogórek wężowy
żółta papryka
1 biała cebula
sól
pieprz
cukier do smaku
MARYNATA:
Pół pęczka posiekanej kolendry połączyć z roztartym ząbkiem czosnku, 1 łyżeczką posiekanej papryczki chili, 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z 1/3 grapefruita.
Filet z karpia marynować przez ok. 40 minut.
LEKKA SALSA:
Ogórka, odrobinę chili, żółtą paprykę, cebulę pokroić w drobną kostkę (po 1 łyżce stołowej każdego składnika). Dodać szczyptę cukru i soli, kolendrę.
GRILOWANA PAPRYKA:
Paprykę pokrojoną w ćwiartki grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej, tak lekko przypalić skórkę. Odstawić, lub zawinąć w torebkę i zdjąć skórkę. Paprykę pokroić w długie paski, wrzucić na patelnię, posypać szczyptą cukru i skarmelizować.
Rozgrzać patelnię teflonową z kroplą oliwy z oliwek i przez 30 sek. podsmażyć na niej filet ułożony skórą do dołu . Patelnię włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 10 minut.
DRESSING GREJPFRUTOWY:
Z grejpfruta wyciąć fileciki, a z pozostałej części wycisnąć sok. Fileciki pokroić w kostkę, dodać odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, szczyptę cukru i posiekaną kolendrę. Tak przygotowanym dressingiem polać rybę.