Idir Makoudi – Karp w panierce z piwa z czarnym sezamem w sosie grejpfrutowym
Danie wyróżnione przez jurorów MasterChef!
SKŁADNIKI:
filet z karpia
100g bułki tartej
2 łyżki czarnego sezamu
1 jajko
200 ml ciemnego piwa
sok z 1 czerwonego grapefruita
liście kolendry
papryczka chili średnio ostra
1 cebula
sól, pieprz
2 arkusze papieru ryżowego
kilka plastrów szynki Serrano
kiełki rzodkiewki
1 cytryna
100g mąki
FILET:
Filety z karpia skropić cytryną, odstawić do lodówki na 20 minut.
Wymieszać bułkę tartą z sezamem, odsączyć karpia, obtoczyć w mące i jajku wymieszanym z 50 ml piwa. Panierować rybę.
Smażyć na oleju roślinnym z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru.
SOS:
Połowę cebuli pokrojonej w kostkę zeszklić na oliwie, dolać sok z grapefruita i resztę piwa. Zredukować, dodać sól i pieprz do smaku, szczyptę chilli i ewentualnie szczyptę cukru, w przypadku gdy grapefruit jest mało słodki.
Na koniec dodać posiekaną kolendrę i po chwili zdjąć z gazu - sos gotowy.
SAJGONKI:
Na płaską patelnię wlać ok. 1cm wody, doprowadzić ją do wrzenia, zmniejszyć gaz. W podgrzanej wodzie namoczyć papier ryżowy. Odłożyć na deskę, uważając żeby się nie skleił.
Ułożyć na nim plaster Serrano, kiełki rzodkiewki i zwinąć, żeby uzyskać kształt sajgonki. Ułożyć na talerzu razem z rybą polaną sosem.