Michał Muskała – Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką.
SKŁADNIKI:
filet z karpia ze skórą
100 ml piwa
1 papryka
½ małego pora
½ małego selera
1 cytryna
½ ogórka
kiełki rzodkiewki
czarny sezam
papryczka chili
sok z grejpfruta
masło
mąka
kolendra
papier ryżowy
sól
cukier
oliwa
FILET:
Marynata: 100 ml piwa, kilka paseczków ostrej papryki, łyżka oliwy, sok z ćwiartki cytryny, 2 szczypty soli.
Filety włożyć do marynaty na 15 minut.
½ żółtej papryki- pociąć w paski
½ małego selera- pociąć w paski
½ małego pora (pokroić w półtalarki)
Kilka listków kolendry- drobno posiekane
Warzywa podsmażyć na 1 łyżce masła, wlać na patelnię całą marynatę z fileta, wszystko zredukować.
Na drugiej patelni, rozpuścić 1 łyżkę masła, ułożyć filety oprószone mąką (tylko ze strony skóry). Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią.
Rozgrzać piekarnik do 180 o. Kokilkę ceramiczną wyłożyć, delikatnie nasączonym wodą, papierem ryżowym. Ułożyć na nim warzywa, a na nich prostokąty fileta z karpia. Zagnieść brzegi papieru ryżowego do środka i wstawić do piekarnika na 7 minut.
SAŁATKA:
Pół ogórka pokroić w słupki (obrać ze skórki, bez pestek), dodać garstkę kiełków rzodkiewki, pół łyżeczki czarnego sezamu, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (odrobinę, dosłownie na czubku noża), łyżeczkę soku z grapefruita, odrobinę soli i szczyptę cukru.
Wyjąć z kokilki karpia z warzywami zapieczonego w papierze ryżowym, ułożyć na talerzu, a obok serwować sałatkę.