Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką

Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką
Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką

Michał Muskała – Karp na warzywach w kokilce z papieru ryżowego ze świeżą sałatką.

SKŁADNIKI:

filet z karpia ze skórą

100 ml piwa

1 papryka

½ małego pora

½ małego selera

1 cytryna

½ ogórka

kiełki rzodkiewki

czarny sezam

papryczka chili

sok z grejpfruta

masło

mąka

kolendra

papier ryżowy

sól

cukier

oliwa

FILET:

Marynata: 100 ml piwa, kilka paseczków ostrej papryki, łyżka oliwy, sok z ćwiartki cytryny, 2 szczypty soli.

Filety włożyć do marynaty na 15 minut.

½ żółtej papryki- pociąć w paski

½ małego selera- pociąć w paski

½ małego pora (pokroić w półtalarki)

Kilka listków kolendry- drobno posiekane

Warzywa podsmażyć na 1 łyżce masła, wlać na patelnię całą marynatę z fileta, wszystko zredukować.

Na drugiej patelni, rozpuścić 1 łyżkę masła, ułożyć filety oprószone mąką (tylko ze strony skóry). Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią.

Rozgrzać piekarnik do 180 o. Kokilkę ceramiczną wyłożyć, delikatnie nasączonym wodą, papierem ryżowym. Ułożyć na nim warzywa, a na nich prostokąty fileta z karpia. Zagnieść brzegi papieru ryżowego do środka i wstawić do piekarnika na 7 minut.

SAŁATKA:

Pół ogórka pokroić w słupki (obrać ze skórki, bez pestek), dodać garstkę kiełków rzodkiewki, pół łyżeczki czarnego sezamu, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (odrobinę, dosłownie na czubku noża), łyżeczkę soku z grapefruita, odrobinę soli i szczyptę cukru.

Wyjąć z kokilki karpia z warzywami zapieczonego w papierze ryżowym, ułożyć na talerzu, a obok serwować sałatkę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości