Ma 23 lata i mieszka w Łodzi. Pracuje jako specjalista do spraw marketingu w salonie samochodowym.
PIECZONA PIERŚ Z KACZKI W SOSIE BARBEQUE
Marynata:
- 5 goździków
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru, ja użyłam brązowego
- 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 5 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek ciemnego octu winnego
- Puszka pomidorów pelati bez przypraw
- Świeży tymianek
Pierś z kaczki
- 2 piersi z kaczki
Pieczone warzywa korzenne
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 szalotka
- 6 główek od szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży tymianek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- Świeżo mielona sól i pieprz
Puree z batatów
- 1 duży batat
- 2 łyżki masła
- Świeżo mielona sól
Sposób przyrządzenia
Marynata:
- 1Do moździerza dodajemy goździki, ziele angielskie i imbir całość rozdrabniamy.
- 2Wsypujemy cukier do garnka i na niskim ogniu tworzymy z niego karmel, następnie dodajemy czosnek, powidła śliwkowe, ocet, sos sojowy oraz obie papryki. Całość mieszamy i dodajemy pomidory pelati, oraz mieszankę przypraw z moździerza. Całość gotujemy na niskim ogniu dodając wody. Im więcej wody dodamy tym sos będzie delikatniejszy.
Pierś z kaczki:
- pierś z kaczki czyścimy i wkładamy do naczynia żaroodpornego następnie zalewamy ją marynatą. (Najlepiej jakby kaczka leżała całą noc w marynacie.) Przygotowaną wcześniej kaczkę kładziemy na zimniej patelni i smażymy 10-12 minut od strony skory i 3 minuty z drugiej. Tak przygotowana kaczkę przekładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy około 8-10 minut (wedle uznania). Wyjąc pierś z piekarnika i pozostawić ja na talerzu lub kratce 5 minut przed rozkrojeniem.
Warzywa korzenne:
Marchew, pietruszkę obieramy ze skory i kroimy w słupki, ze szparagów odkrawamy główki (które wykorzystamy do dania), szalotkę obieramy ze skóry, przekrawamy na pół i oddzielamy warstwa po warstwie. Całość wkładamy do miski, zalewamy oliwą, dodaje papryki, sól, pieprz oraz świeży rozmaryn. Warzywa smażę na patelni zaczynajac od marchwi, pietruszki i tymianku, po 5 minutach dodaje pozostałe składniki i podsmażam.
Puree z batatów.
Bataty obieram ze skóry, myje je i kroje na mniejsze kawałki. Wodę w garnku doprowadzam do wrzenia, sole ją w momencie gotowania się (osolona woda gotuje się dłużej). Bataty gotuje 15-20 minut. Ugotowane bataty odcedzam i dodaje do nich masło i świeżo mieloną sól. Całość blenderuje na kremową masę (można użyć widelca).
Tak przygotowane danie wykładam na talerz.
Smacznego!