Placki ziemniaczane na 3 sposoby: z cukrem / z bocznikami i sosem jogurtowo-paprykowym / z chili z sosem koperkowym
Składniki na 2 porcje:
3 ziemniaki 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól pieprz 2 cebule 100 g boczniaków 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego tymianku 100 ml jogurtu naturalnego papryczka chili papryka ostra mielona do smaku ½ pęczka koperku olej lub oliwa do smażenia 1 łyżeczka cukru
"MasterChef to nie jest łatwa sprawa!!!"
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z mąką i jajkiem oraz odrobiną starej cebuli. Przyprawić solą i pieprzem.
Placek ziemniaczany z boczniakami
½ cebuli posiekać, podsmażyć. Po 2 min. dodać pokrojone boczniaki. Doprawić solą i pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Smażyć kolejne 2 minuty. Odstawić do wystudzenia. Do całości dołożyć 2 łyżki masy ziemniaczanej. Smażyć placki na zloty kolor.
Placek ziemniaczany z chili
Posiekać cebulę i papryczkę chili. Ostudzić. Dodać 2 łyżki masy ziemniaczanej. Smażyć placki na złoty kolor.
Placek na słodko
Masę ziemniaczaną przyprawić solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 min z dwóch stron.
W międzyczasie przygotować 2 sosy:
1. 50 ml jogurtu naturalnego wymieszać z koperkiem, solą i pieprzem. 2. 50 ml jogurtu wymieszać z ostrą papryką w proszku.
Placki odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz.
Prezentacja:
Tradycyjnego placka ziemniaczanego posypać cukrem, placka z chili podać z sosem koperkowym, placka z boczniakami podawać z sosem na ostro.