Karolina Wysocka: Pierś z kurczaka z chili i rozmarynem, faszerowana morelami, makaron pappardelle ze szpinakiem

Karolina Wysocka: Pierś z kurczaka z chili i rozmarynem, faszerowana morelami,  makaron pappardelle ze szpinakiem
Karolina Wysocka: Pierś z kurczaka z chili i rozmarynem, faszerowana morelami, makaron pappardelle ze szpinakiem

Pierś z kurczaka z chili i rozmarynem, faszerowana morelami, makaron pappardelle ze szpinakiem

Składniki na 2 porcje

2 piersi z kurczaka ze skórą 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 1 pęczek szpinaku 100 ml śmietany 30% 100 g masła olej do smażenia 100 ml oliwy z oliwek ocet winny 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka słodkiej papryki sól pieprz 6 świeżych moreli 250 g papardellePrzygotowanie:

Piersi z kurczaka naciąć i zrobić kieszonkę. Nasmarować oliwą z oliwek i obtoczyć w słodkiej papryce, suszonym rozmarynie, soli i pieprzu. Posiekać drobno chili, 2 ząbki czosnku i morele. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić chili i gałązkę rozmarynu. W międzyczasie faszerować morelami pierś z kurczaka.

Nafaszerowaną pierś z kurczaka ułożyć na rozgrzanym oleju z przyprawami – skórą do dołu. Smażyć 5-8 minut. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy patelni, zmoczyć i odcisnąć nadmiar wody. Przykryć nim kurczaka i dusić 10 min.

Szpinak zblanszować w wrzątku. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, posolić, wsypać makaron i gotować ok. 5 min, aż będzie al dente.

W rondlu rozgrzać masło z czosnkiem. Smażyć ok. 1 min. dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Zalać odrobiną śmietany. Do szpinaku dodać makaron. Wymieszać.

Prezentacja:

Pierś kurczaka przekroić pod skosem, serwować na makaronie ze szpinakiem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości