Karolina Kowalewska
Wegetariański strogonow z boczniakami podany z proziakami i masłem czosnkowym.
Proziaki:
- 250g mąki pszennej
-150g mąki żytniej
-szczypta soli i cukru
-pół łyżeczki sody
-kefir lub maślanka
Z wszystkich składników zarobić ciasto a później formować placki grubości 2cm i smażyć na suchej patelni z obu stron do zrumienienia.
strogonow:
- boczniaki
-papryka
-kiszone ogórki
-pomidory
-passata pomidorowa
-cebula
-czosnek
- biała część pora
-sól i pieprz
-sos sojowy
-olej
-wędzona papryka w proszku
-papryka ostra
Paprykę opalić nad ogniem i zdjąć skórkę, boczniaki pokroić w paski i podsmażyć na złoty kolor na oleju z sosem sojowym. Zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pora i czosnek oraz paprykę w proszku i wszystko przesmażyć ,dorzucić pokrojone pomidory i pokrojoną paprykę, poddusić, zalać wszystko odrobiną passaty i wody, dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę i trochę wody z ogórków. Całość doprawić sosem sojowym,solę i pieprzem i dusić do miękkości.