Karolina Kowalewska Wegetariański strogonow z boczniakami podany z proziakami i masłem czosnkowym

_5JW7801Karolina 7A.jpg
_5JW7801Karolina 7A.jpg

Karolina Kowalewska

Wegetariański strogonow z boczniakami podany z proziakami i masłem czosnkowym.

Proziaki:

- 250g mąki pszennej

-150g mąki żytniej

-szczypta soli i cukru

-pół łyżeczki sody

-kefir lub maślanka

Z wszystkich składników zarobić ciasto a później formować placki grubości 2cm i smażyć na suchej patelni z obu stron do zrumienienia.

strogonow:

- boczniaki

-papryka

-kiszone ogórki

-pomidory

-passata pomidorowa

-cebula

-czosnek

- biała część pora

-sól i pieprz

-sos sojowy

-olej

-wędzona papryka w proszku

-papryka ostra

Paprykę opalić nad ogniem i zdjąć skórkę, boczniaki pokroić w paski i podsmażyć na złoty kolor na oleju z sosem sojowym. Zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pora i czosnek oraz paprykę w proszku i wszystko przesmażyć ,dorzucić pokrojone pomidory i pokrojoną paprykę, poddusić, zalać wszystko odrobiną passaty i wody, dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę i trochę wody z ogórków. Całość doprawić sosem sojowym,solę i pieprzem i dusić do miękkości.

podziel się:

Pozostałe wiadomości