Biszkopt:
- 6 jajek
-6 łyżek cukru
-4 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na koniec dosypujemy przesiane mąki i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką ciasto rozdzielamy na 3 tortownice o średnicy 18cm i pieczemy w 200 st. przez 15min. studzimy na kratce
krem;
-500ml śmietanki 30%
- pół tabliczki białej czekolady
-cukier z prawdziwą wanilią
-4 łyżki cukru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem, dodać czekoladę i wymieszać.
frużelina;
- 300g drylowanych wiśni
-szklanka czerwonego wina
- pół szklanki soku wiśniowego
-50g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 goździki
Wiśnie zagotować z cukrem, winem i sokiem, dodać goździki. Mąkę rozrobić w odrobinie soku , dolać do wiśni, zagotować i wystudzić.
poncz:
-100ml soku wiśniowego
-50ml wiśniówki
-30ml sherry
-50ml wódki wiśniowej
Wszystko wymieszać .
Nasączyć biszkopty, nałożyć na nie frużelinę i krem. Ułożyć 3 warstwy. Ciasto udekorować świeżymi czereśniami i startą czekoladą.