Karolina Kowalewska Tort Szwarcwaldzki.

_JW_7491Karolina 3B.jpg
_JW_7491Karolina 3B.jpg

Biszkopt:

- 6 jajek

-6 łyżek cukru

-4 łyżki mąki pszennej

- łyżka mąki ziemniaczanej

-2 łyżki kakao

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy partiami cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na koniec dosypujemy przesiane mąki i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką ciasto rozdzielamy na 3 tortownice o średnicy 18cm i pieczemy w 200 st. przez 15min. studzimy na kratce

krem;

-500ml śmietanki 30%

- pół tabliczki białej czekolady

-cukier z prawdziwą wanilią

-4 łyżki cukru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem, dodać czekoladę i wymieszać.

frużelina;

- 300g drylowanych wiśni

-szklanka czerwonego wina

- pół szklanki soku wiśniowego

-50g cukru

- łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 goździki

Wiśnie zagotować z cukrem, winem i sokiem, dodać goździki. Mąkę rozrobić w odrobinie soku , dolać do wiśni, zagotować i wystudzić.

poncz:

-100ml soku wiśniowego

-50ml wiśniówki

-30ml sherry

-50ml wódki wiśniowej

Wszystko wymieszać .

Nasączyć biszkopty, nałożyć na nie frużelinę i krem. Ułożyć 3 warstwy. Ciasto udekorować świeżymi czereśniami i startą czekoladą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości