Sajgonki
-papier ryżowy
-grzyby mun
-kapusta pekińska
-marchewka
-cebula
-chili
- mielona wieprzowina
-sos sojowy
-sos rybny
-olej
Kapustę posiekać, grzyby namoczyć, marchewkę zetrzeć, cebulę pokroić w piórka. Wszystko wymieszać, doprawić, zawinąć w papier ryżowy i smażyć na głębokim tłuszczu.
samosy
-ciasto filo
-ziemniaki gotowane lekko pogniecione
-kurkuma
-mielony kumin
-zielony groszek zblanszowany pokrojony
-sól, pieprz, cukier
Wszystkie składniki połączyć.,zawinąć w ciasto filo, uformować w kształt trójkątnych pierożków. Smażyć na głębokim tłuszczu.
guacamole
-avocado
-sok z limonki
-czerwona cebula
-pomidor
-chili
-sól, pieprz, cukier
Avocado zgnieść widelcem, resztę drobno posiekać, połączyć i doprawić do smaku.
Chaczapuri
ciasto:
-mąka pszenna 1 szklanka
-drożdże 10g
-szczypta cukru i soli
-2 łyżki oleju
-ciepła woda 100ml
Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
farsz:
-feta owcza
-mozzarella
-cząber
-sól, pieprz
Wszystkie składniki połączyć. Wcześniej zarobione ciasto rozwałkować, farsz umieścić na środku, zlepić i rozwałkować. Smażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
butter chicken
-pierś z kurczaka
-garam masala
-mielony kumin
-kurkuma
-chilli
-śmietanka 18%
-masło
Przyprawy podsmażyć na suchej patelni, dodać masło i kurczaka. Smażyć wszystko razem, dodać śmietankę i chilli, zredukować, doprawić, udekorować kolendrą.