-polędwica z dorsza
-dynia piżmowa
-pomarańcza
-imbir świeży
-masło
-marchewka
-seler naciowy
-szalotka
-białe wino
-parmezan
-olej do smażenia
-sól i pieprz
-pestki dyni
-ryż
Marchewkę, seler i szalotkę wrzucić do garnka zalać wodą i ugotować bulion warzywny i doprawić solą i pieprzem. Dynię obrać, zetrzeć na tarce, dodać masło ,udusić i zblendować. Szalotkę zeszklić, dodać imbir i ryż, podsmażyć, podlać winem, a gdy odparuje podlewać bulionem i mieszać aż ryż zmięknie. Dynię pokroić w cienkie plastry i usmażyć na złoto w głębokim tłuszczu. Dorsza przyprawić solą, pieprzem i skórką z pomarańczy. Piec w 200 st przez 10min. Risotto zdjąć z ognia, dodać masło i parmezan. Doprawić do smaku. Podawać z chipsami i uprażonymi pestkami z dyni.
podziel się: