Karolina Kowalewska
Perliczka faszerowana kaszą pęczak, botwinką i boczkiem z sosem z leśnych owoców i karmelizowanymi warzywami.
- 1 perliczka
- pęczek botwinki
- 2 grube plastry boczku wędzonego
- biała część pora
- pół cebuli
- świeży tymianek
-sól i pieprz
- 50ml białego wina
-żółtko
-kostka niesolonego masła
- suszony majeranek
- miód
- warzywa: mini cukinie, marchewka mini
-owoce: jabłko, gruszka
Perliczkę wyczyść dopraw solą i pieprzem, pod skórę włóż plasterki masła. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, botwinkę zblanszuj. Podsmaż pora i cebulę wraz z boczkiem, dodaj botwinkę i kaszę. podsmaż, delikatnie ostudź,dopraw, wymieszaj z żółtkiem. Nadziej perliczkę i wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika(grzanie góra i dół) co 10 min podlewaj rozpuszczonym masłem z miodem oraz sosem powstałym po pieczeniu perliczki. Piecz 45-50min.
Zblanszuj marchewki, cukinie oraz buraczki od botwinki. N a patelnie wsyp odrobinę cukru i dodaj miód , wrzuć pokrojone na ćwiartki gruszki, jabłka, marchewki przekrojone na połówki, cukinię oraz buraczki i wszystko skarmelizuj.
Puree z selera i gruszki:
- korzeń selera
- gruszka
-śmietana 30%
-masło
-sól i pierz
-świeży tymianek
Ugotuj selera i gruszkę do miękkości, zblenduj z odrobiną śmietany i przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku i dodaj posiekany tymianek.
Sos z leśnych owoców:
- 10 szt. jeżyn
-10 szt. malin
- 10 kulek żurawiny
-100ml wytrawnego wina czerwonego
-cukier
-tymianek
-sól i pieprz
- ocet winny
- 2 łyżki zimnego masła
Na patelnie wrzuć owoce, dodaj cukier i smaż aż puszczą sok. Wlej wino i ocet, zredukuj. Przetrzyj wszystko przez sito. Sos zaciągnij zimnym masłem dopraw i dodaj posiekany tymianek.
Upieczoną perliczkę podawaj z puree i warzywami. Sos podaj w sosjerkce.