Karolina Kowalewska Menu urodzinowe

_JW_9281Karolina 6B.jpg
_JW_9281Karolina 6B.jpg

Smażony Filet z białej ryby, przegrzebki, blanszowane szparagi, sos holenderski i pierogi z kozim serem

Pierogi

Ciasto:

- 500g mąki pszennej

-jajko

-ciepłe mleko

-roztopione masło

-szczypta soli

Zarobić ciasto, odstawić

Farsz:

-ser kozi

-por

-seler naciowy

-kapary

-oliwki

-pomidor

-anchois

-rozmaryn

-kurki

-pieczarki

-sól i pierz

Pora i seler zeszklić na maśle, dodać pieczarki i kurki. Podsmażyć. Reszte składników pokroić i wyieszać z kozim serem. Skleić pierogi, gotować do wypłynięcia. Polać oliwą truflową.

-filet z białej ryby

-przegrzebki

-białe szparagi

-kurki

Filet usmażyć wraz z przegrzebkami na maśle. Szparagi zblanszować i podsmażyć z kurkami

Sos holenderski:

- 3 żółtka

- 50 g roztopionego masła

-sok z cytryny

-sól i pieprz

-papryczka chilli

Żółtka utrzeć na parze z sokiem z cytryny, wlewać ciepłe masło i ucierać aż zgęstnieje. Dodać posiekaną papryczkę i doprawić.

Wszystko ładnie ułożyć na talerzu .

Ptysie z kremem i malinami

Ciasto:

-1 szklanka wody

-1 szklanka mąki

-3 jajka

- 0,5 kostki masła

Zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i ucierać. Wystudzić. Wcierać po jednym jajku. Uformować ptysie i piec w 200 st. Przez 25 min.

Krem:

-mascarpone 250g

-wanilia

-cukier

-śmietana 30% 250ml

Śmietanę ubić z cukrem i wanilią, dodać mascarpone. Nadziewać ptysie, do środka wkładając po jednej malinie. Podawać z roztopiona czekolada i cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości