Smażony Filet z białej ryby, przegrzebki, blanszowane szparagi, sos holenderski i pierogi z kozim serem
Pierogi
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
-jajko
-ciepłe mleko
-roztopione masło
-szczypta soli
Zarobić ciasto, odstawić
Farsz:
-ser kozi
-por
-seler naciowy
-kapary
-oliwki
-pomidor
-anchois
-rozmaryn
-kurki
-pieczarki
-sól i pierz
Pora i seler zeszklić na maśle, dodać pieczarki i kurki. Podsmażyć. Reszte składników pokroić i wyieszać z kozim serem. Skleić pierogi, gotować do wypłynięcia. Polać oliwą truflową.
-filet z białej ryby
-przegrzebki
-białe szparagi
-kurki
Filet usmażyć wraz z przegrzebkami na maśle. Szparagi zblanszować i podsmażyć z kurkami
Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 50 g roztopionego masła
-sok z cytryny
-sól i pieprz
-papryczka chilli
Żółtka utrzeć na parze z sokiem z cytryny, wlewać ciepłe masło i ucierać aż zgęstnieje. Dodać posiekaną papryczkę i doprawić.
Wszystko ładnie ułożyć na talerzu .
Ptysie z kremem i malinami
Ciasto:
-1 szklanka wody
-1 szklanka mąki
-3 jajka
- 0,5 kostki masła
Zagotować wodę z masłem, wsypać mąkę i ucierać. Wystudzić. Wcierać po jednym jajku. Uformować ptysie i piec w 200 st. Przez 25 min.
Krem:
-mascarpone 250g
-wanilia
-cukier
-śmietana 30% 250ml
Śmietanę ubić z cukrem i wanilią, dodać mascarpone. Nadziewać ptysie, do środka wkładając po jednej malinie. Podawać z roztopiona czekolada i cukrem pudrem.