Karina Zuchora: Tuńczyk w majonezowym sosie

Karina przystawka.jpg
Karina przystawka.jpg

150 g polędwicy z tuńczyka radicchio 150 g fasoli zółtka oliwa z oliwek szczawik zajęczy 1 posiekana cebula 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy woda sól, pieprz ziarna kolendry

Tuńczyka marynujemy w wodzie z dodatkiem octu winnego i cebuli przez 15 minut. Fasolę gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż zmiękną. W tym czasie sporządzamy sos: żółtka ucieramy przy pomocy miksera, delikatnym strumieniem wlewamy oliwę w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodajemy musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Odsączonego z marynaty i osuszonego tuńczyka smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy, po 30 sekund z każdej strony. Na talerzu kładziemy porwaną sałatę, pokrojonego w paski tuńczyka, fasolę, listki szczawiku zajęczego, posypujemy ziarnami kolendry, całość skrapiamy sosem majonezowym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości