Papardelle: Semolina woda oliwa
Sos: 3-5 krewetek 16/20 na porcję 1-2 ząbki czosnku pomidory koktailowe kilka listków bazylii 100 g bułki tartej oliwa z oliwek sól pieprz
Zagniatamy ciasto na makaron dobierając proporcje tak, aby ciasto było gładkie i sprężyste. Wałkujemy cienko, tniemy na dwucentymetrowe paski, przesypujemy mąką, odkładamy na bok. Na rozgrzanej patelni z oliwą prażymy bułkę tartą. Na drugiej patelni przesmażamy obrane z pancerzy i oczyszczone krewetki, po 10 sekund z każdej strony. Odkładamy na bok. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, szklimy na rozgrzanej na patelni oliwie, dodajemy pomidory koktajlowe. W tym czasie gotujemy makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Do powstałego już sosu z pomidorów i czosnku dodajemy podsmażone krewetki i dolewamy łyżkę wody z gotowania makaronu oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy, dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy. Przekładamy danie na talerz, posypujemy uprażoną, chrupiącą bułką tartą.