Składniki:
1 cała dorada 200 g zielonej fasoli szparagowej 100 g groszku cukrowego kilka różyczek kalafiora, najlepiej ozdobnego 1 pęczek szparagów 1 łyżka ikry z łososia oliwa z oliwek
Sos:
kręgosłup z dorady z głową 200-250 ml białego wytrawnego wina oliwa 1 szalotka 1 gałązka tymianku 1 łyżka bardzo zimnego masła
Doradę oczyścić, wypatroszyć i wyfiletować (pozostawić skórę). Kręgosłup z głową odłożyć do sporządzenia sosu. Filety ze skórą natrzeć oliwą. Sporządzić sos: w garnku zeszklić szalotkę na oliwie, dodać kręgosłup z głową, zalać winem, włożyć gałązkę tymianku, dusić pod przykryciem do zredukowania. Przelać przez sito, zaciągnąć zimnym masłem. Warzywa zblanszować we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Filety usmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy ( po 1 minucie z każdej strony). Zblanszowane warzywa obsmażyć na oliwie, skropić sokiem z limonki, posypać solą. Ułożyć na talerzu warzywa, rybę, całość polać sosem i posypać ikrą.
Kluseczki z koziego sera z konfiturą z płatków róż i floksami
Składniki:
250 g twarożku koziego 2-3 żółtka ok. 100 g mąki konfitura z płatków róż kilka gałązek czerwonej porzeczki lub świeża, dojrzała figa 1 duży burak( do zabarwienia cukru) 80 g cukru 100 g masła kwiaty jadalne do dekoracji
Przygotowanie:
Cukier wsypać do miski, włożyć pokrojonego w plastry buraka – wcierać tak, aby cukier zabarwił się na różowo. Zagotować wodę do gotowania klusek. Masło roztopić w rondelku. W misce utrzeć twaróg z żółtkami, dodawać stopniowo mąkę, ugniatać ręką do uzyskania jednolitej, nie klejącej się do rąk masy. Z ciasta formować cienkie wałeczki, kroić na wzór małych kopytek. Gotować w osolonym wrzątku, przez minutę od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię wody. Gotowe kluseczki odcedzić, polewamy roztopionym masłem. Ułożyć kluski na talerzu, dodać konfiturę z płatków róż, posypać zabarwionym cukrem, całość udekorować czerwoną porzeczką lub figą i kwiatami jadalnymi.