Karina Zuchora: Caponata

_JW_8399.jpg
_JW_8399.jpg

Składniki:

1 duży bakłażan 1 cebula 1 seler naciowy 500 g dojrzałych, mięsistych pomidorów 300 ml przecieru pomidorowego 50 g kaparów 100-150 g oliwek 1 puszka anchois kilka gałązek świeżej bazylii oliwa z oliwek pieprz sól

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w kostkę o szerokości boku 1 cm. Włożyć do miski i posypać solą. Odłożyć. Pokroić w kostkę cebulę i seler naciowy. Bakłażana odsączyć, i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć osobno cebulę oraz seler naciowy, przełożyć do garnka. Garnek postawić na ogniu, dodać pokrojone pomidory, oliwki, posiekane anchois, kapary oraz przecie pomidorowy. Całość dusić przez około godzinę, pod koniec przyprawiając bazylią, solą, pieprzem i oliwą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości