SKŁADNIKI: 10 „baby” kalmarów Mąka Tłuszcz do głębokiego smażenia 1 zielone chili 2 ząbki czosnku Świeży imbir (ok. 2 cm) Sos sojowy ciemny Mango Mleko kokosowe 2 kłącza trawy cytrynowej 1 Limonka szczypta cukru Sól Olej ryżowy Kalmary dokładnie oczyścić, po czym pociąć na krążki lub paski. Następnie obtoczyć w mące i na chwile pozostawić..
Posiekać chili, czosnek i imbir oraz serce trawy cytrynowej. Rozgrzać 2-3 łyżki oleju ryżowego, następnie podsmażyć przyprawy na dużym ogniu uważając, aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. W międzyczasie pokroić mango w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać łyżkę cukru i dalej smażyć, aż mango zmięknie. Podlać mlekiem kokosowym do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Wycisnąć limonkę, doprawić sosem sojowym i solą. Kalmary wrzucić na rozgrzany tłuszcz i smażyć aż się zarumienią (ok. 2-3 min.). Odsączyć z tłuszczu, lekko posolić i natychmiast podawać.