SKŁADNIKI: 3 małe kalmary 1/3 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego czerwonego chili 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1łyżeczka otartego kłącza imbiru Kilka sztuk mini kukurydzy groszek cukrowy makaron ryżowy olej ryżowy 2 limonki tajska bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 3 małe kalmary dokładnie oczyścić. Rozciąć tubę kalmara po „szwie” i naciąć delikatnie w kratkę od strony zdjętej skóry, tak, by nie przeciąć mięsa do końca. Zamarynować kalmary w połowie ilości chili, czosnku i imbiru . Kilka małych kolb mini kukurydzy pokroić w słupki. Obciąć ukośnie końcówki groszku cukrowego. Porcję makaronu ryżowego włożyć do wrzątku na 5 minut. Potem odcedzić i zahartować zimną woda. Na patelni rozgrzać olej ryżowy i szybko podsmażyć czosnek, imbir i chili, oraz skórkę otartą z limonki. Wrzucić kukurydzę i groszek cukrowy. Smażyć 2 minuty. Wrzucić makaron, wlać 1 łyżkę sosu sojowego i sosu rybnego (ilość do smaku) Wlać wyciśnięty z połowy limonki sok i zdjąć z ognia. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać olej ryżowy. Gdy będzie mocno rozgrzany, wrzucić kalmary i smażyć ok. 2-3 minuty, przewracając w połowie czasu. Leciutko posolić na patelni. Na talerzu ułożyć makaron z warzywami, a na nim kalmary. Polać delikatnie sokiem z limonki. Udekorować liśćmi tajskiej bazylii i cząstkami limonek.