SKŁADNIKI: 2 duże kalmary 1 opakowanie makaronu ryżowego 1 awokado 1 mango 1 limonka 1 puszka mleka kokosowego 1 trawa cytrynowa czosnek cebulka dymka Przyprawy: kurkuma, curry. imbir sól, pieprz olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz cebulkę dymkę. Podsmażamy wszystko chwilkę, następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę mango i awokado oraz delikatnie rozbite końcówką noża- kłącze trawy cytrynowej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i redukujemy nadmiar płynu. Trawę cytrynową usuwamy z naczynia, doprawiamy curry, imbirem oraz kurkumą dla zmiany koloru. Na końcu dodajemy sok z limonki oraz startą skórkę, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną masą faszerujemy wcześniej oczyszczone tuby kalmarów, a następnie na łyżce cedzakowej zanurzamy w gorącym oleju na ok. 1min. Makaron ryżowy zalewamy lekko osolonym wrzątkiem na około 3min. Na talerzu okładamy krążek z makaronu, a następnie kalmary.