„
SKŁADNIKI: 2 kalmarymałe opakowanie makaronu ryżowego 2 limonki
1 pomarańcza1 cytryna Płatki kwiatów: aksamitki, róże Świeży imbir (ok. 3 cm kłącza) 3 ząbki czosnku Olej ryżowy 4 łyżki sosu sojowego Mała tajska papryczka chili pozbawiona pestek Przyprawy: sól, pieprz Szczypta cukru brązowego Pęczek świeżej kolendry Olej sezamowy Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kalmary starannie oczyścić, naciąć w kratkę.
Zamarynować je w sosie z: sosu sojowego, 1 posiekanego ząbku czosnku, startego imbiru, startej skórki z cytryny i z pomarańczy, soku z cytryny i limonki, szczypty cukru brązowego i połowy drobno posiekanego chilli. Na woku rozgrzać olej ryżowy. Dodać 2 ząbki czosnku i pozostałe chili. Smażyć 2-3 minuty. Dorzucić kalmary i smażyć po 30 sekund z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy. Ugotowany makaron smażyć w woku przez chwilkę, potem dodać kolendrę i płatki kwiatów oraz pozostałą marynatę. Poukładać na nim kalmary i zjeść :)