Przegrzebki flambirowane whisky
Składniki: 3 przegrzebki sól, pieprz 1 płaska łyżka masła natka pietruszki sok z limonki
Przegrzebki przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z limonki i smażymy na rozgrzanym maśle po 1 minucie z każdej strony, podlewamy whisky, podpalamy, odparowujemy alkohol. Podajemy na talerzu posypane natką pietruszki.
Mini warzywa flambirowane w śliwowicy
Składniki: 2 oczyszczone marchewki baby burak baby rzodkiew biała baby sól, pieprz 1 łyżka masła śliwowica do flambirowaniaPrzygotowanie: Warzywa myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzane masło i przesmażamy tak, aby nabrały koloru. Pod koniec smażenia flambirujemy śliwowicą.
Krewetki flambirowane w whisky
Składniki: 2 krewetki BT 16/20 sok z limonki pieprz, sól 1 łyżka masła whisky do flambirowania natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:
Krewetki przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki, wrzucamy na rozgrzane masło, podlewamy whisky i flambirujemy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Łosoś z mini szparagami flambirowany w śliwowicy
Składniki: 1 stek z łososia sól pieprz zielony 1 łyżka masła 1 opakowanie szparagów zielonych baby śliwowica do flambirowaniaPrzygotowanie: Łososia podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię mini szparagi i flambirujemy w śliwowicy. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.
Polędwica wołowa flambirowana w brandy
Składniki: 1 stek z polędwicy wołowej sól, pieprz czarny brandy do flambirowania olej do smażeniaPrzygotowanie: Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju, a następnie podlewamy brandy – flambirujemy i wykładamy na talerz.
Karambola flambirowana w rumie
Pokrojoną w plastry karambolę wkładamy na patelnię, podsypujemy cukrem i przesmażamy na maśle do skarmelizowania, następnie podlewamy rumem i chwile flambirujemy.
Jeżyny z porzeczkami czerwonymi flambirowane z rumem
Jeżyny przesmażamy z porzeczkami na odrobinie masła, podsypujemy cukrem, zalewamy rumem i podpalamy. Wykładamy na talerz