Julien i Przemek: Filet z dorsza smażony na maśle

JULIEN&PRZEMEK_06_06_SIII_.jpg
JULIEN&PRZEMEK_06_06_SIII_.jpg

Składniki: 250 g filetu z dorsza 1 mały por 1 duża marchew 6 pomidorów koktajlowych sałata roszponka 3 szalotki 100 ml oliwy truflowej oliwa z oliwek 100 ml wina wytrawnego białego masło sól, pieprz 50-100 ml śmietany 30% ziemniaki

Przygotowanie: Pora i marchew kroimy w julienne, podsmażamy na maśle, oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Dorsza kroimy czyścimy, kroimy na 2 kawałki i smażymy na maśle, tylko z jednej strony. Druga stronę ryby polewamy w trakcie smażenia masłem z patelni. Pomidorki parzymy i hartujemy, obieramy ze skórki. Marnujemy je w oliwie truflowej z winem, solą i pieprzem. Przyrządzamy sos: podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy białe wino, redukujemy i dodajemy śmietanę. Roszponkę marynujemy z oliwą, solą i pieprzem. Gotujemy ziemniaki, rozdrabniamy je na puree, dodając sól, pieprz i masło. Na talerz wykładamy julienne z warzyw, polewamy sosem, kładziemy kawałek ryby i również polewamy sosem. Dekorujemy marynowaną roszponką i pomidorkami koktajlowymi.

podziel się:

Pozostałe wiadomości